Over ons

De Kameraadschappij is een Nederlandse federatieve vereniging-in-wording van socialistische organisaties die op een sociale manier bouwen aan solidariteit onder de werkende klasse. Wij streven ernaar onszelf op fysiek en cultureel vlak te verheffen door elke maand activiteiten te organiseren waarin sport, natuur en cultuur centraal staan.

Met deze activiteiten zijn wij in de winter van 2019 begonnen. Als maatschappijkritische jongeren met een rood hart kwamen we samen om de Nederlandse natuur te verkennen en onze culturele kennis te vergroten door tentoonstellingen te bezoeken. Sindsdien zijn we enkel gegroeid in onze aantallen en activiteiten, met tientallen betrokkenen en minimaal drie evenementen per maand. In de pandemie-periode hebben we noodgedwongen enige tijd stil gelegen, maar achter de schermen zijn we begonnen met het professionaliseren van de Kameraadschappij en het monteren van een heuse officiële vereniging!

Op dit moment zijn we georganiseerd in twee verschillende kameraadschappen: kameraadschap ‘De Stroom’ en ‘De Vlam’. Deze kameraadschappen zijn organisaties die zich toespitsen op een facet van cultuur of sport.

Kameraadschap ‘De Stroom’ richt zich op activiteiten waarin sport, natuur en mentaal welzijn centraal staan. We bestrijden de vervreemding van de moderne maatschappij door in sociale context onze natuur te verkennen. Elke laatste zaterdag van de maand trekken we centraal ergens in Nederland de natuur in, en elke tweede zaterdag van de maand organiseren we een regionale activiteit in ook jouw omgeving! Ook trainen we onze fysiek door elke maand samen te kickboksen en lange trektochten te maken. Naast een kickboks-werkgroep zijn er nog twee werkgroepen die zich op voetbal en op boogschieten richten.

Kameraadschap ‘De Vlam’ richt zich op activiteiten waarin kunst, cultuur en onze geschiedenis centraal staan. We gaan gezamenlijk tentoonstellingen bij langs, oefenen onder begeleiding onze schilderkunsten en organiseren lezingen over de geschiedenis van sociale strijd voor onze rechten in Nederland en daarbuiten. Ook hebben we een Esperanto-werkgroep die samenkomen om zich te oefenen in deze beoogde Wereldtaal met een sociaal karakter.

Deze activiteiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk en vrijblijvend! Heb jij leuke ideeën voor activiteiten, of wil jij graag meehelpen? Vul dan het contactformulier in op deze website of stuur een mailtje naar contact@kameraadschappij.nl, en we laten zo snel mogelijk iets van ons horen! Uiteraard ben jij, en al je vrienden, ook meer dan welkom je gewoon een keer te laten zien bij een van onze activiteiten. Hopelijk mogen we je spoedig als een kameraad van de kameraadschappij verwelkomen – tot snel!