Dapper zijn omdat het goed is!

Recent verscheen een aflevering van podcast De Lockdown met Alex de Jong, co-directeur van het International Institute for Research and Education (IIRE), over de Nederlandse socialist Henk Sneevliet (1883-1942). In deze interessante aflevering gaat De Jong, die ook schrijft voor de socialistische website Grenzeloos, in op het avontuurlijke leven van deze internationaal bekende revolutionair. “Dapper zijn omdat het goed is!” verder lezen

Een nieuw begin

Sinds de Kameraadschappij in de winter van 2019 voor het eerst het daglicht zag is er veel gebeurd. Alhoewel we aan dit avontuur met een kleine groep kameraden begonnen was onze visie nooit een bescheiden visie. Vanaf het eerste moment droomden wij van een beweging die honderden, duizenden mensen zou verenigen in een zoektocht naar fysieke en mentale groei. Een streven naar gezondere lichamen en geesten, naar de verfijning van onze kunstzinnige gaves en het vergroten van onze kennis van de wereld, gepaard met het smeden van nieuwe, warme vriendschappen.

“Een nieuw begin” verder lezen

Kunst en cultuur tijdens corona: comedy club Haug

We zitten nu al maanden in de situatie dat we maar weinig culturele activiteiten kunnen bezoeken. De Vlam heeft naast dat de Esperanto-groep erg actief is, weinig nieuws ondernomen. Toch zijn er sinds de versoepelingen ook een aantal dingen wel weer mogelijk, alleen helaas nog niet met een grote groep. Daarom gingen we afgelopen zaterdag met zijn vieren naar de enige comedy club in Rotterdam. Club Haug, een verborgen parel verstopt in de fundering van de Willemsbrug. De meeste hadden er nog nooit van gehoord, maar na afloop waren we het er allemaal over eens dat dit voor herhaling vatbaar was.  “Kunst en cultuur tijdens corona: comedy club Haug” verder lezen

De Eerste Mei

De Eerste Mei is de dag van sociale strijd en van manifestie, voor iedere socialist, sinds 1890 tot het heden, overal. Als cultuursocialistische beweging hecht de Kameraadschappij daar echter nog extra waarde aan.

Cultuursocialisme begon zich honderd jaar geleden te verzetten tegen de corrumperende werking van de kapitalistische moderniteit op het arbeidersleven. In de vervuilde steden waren mensen vervreemd van de natuurlijke schoonheid die het land te bieden had; door obsessie met wedstrijdsport en prestatiedruk vergat men hoe het was om samen te spelen en zich lichamelijk te ontplooien; door geestdodende banen kenden arbeiders de voldoening niet om zelf iets geproduceerd te hebben waar ze trots op konden zijn. Cultuursocialistische organisaties probeerden dit te veranderen, door de natuur in te gaan, door gezamenlijk te wandelen, te dansen en te trainen, en door handwerk en ambachten weer op te pakken.

De Dag van de Arbeid was de dag waarop deze internationale arbeidersbeweging zich liet zien aan de rest van de samenleving. Een optocht van gezonde, sterke en trotse arbeiders — een bevolkingsgroep die juist zo vaak vernederd werd door werk waarop werd neergekeken, een afgedwongen ongezonde levensstijl en verdeeldheid. Op de Eerste Mei gaan de vaandels hoog en verheft men gezamenlijk de stem!

Dit jaar zitten we noodgedwongen thuis. Voor een cultuursocialistische beweging als de Kameraadschappij is de Eerste Mei een extra bijzondere dag, omdat zij zich in die traditie plaatst voor een internationale, gelijkwaardige, gezonde en trotse arbeidersbeweging. Lang leve de Eerste Mei!

Tip: Sport en Socialisme, Gisteren en Morgen

Vandaag is er een artikel gepubliceerd door het Communistisch Platform over de Kameraadschappij! In ‘Sport en Socialisme, Gisteren en Morgen’ behandelen de auteurs het politiek potentieel van sport voor de socialistische beweging – een traditie waar wij natuurlijk geheel op willen aansluiten. Ondanks dat we een open organisatie zijn die geen enkele politieke kennis of overtuiging als voorwaarde voor lidmaatschap stelt, stimuleren wij wel de solidaire waarden die passen bij het socialistisch wereldbeeld.

De mogelijkheden van de Kameraadschappij, wanneer gecombineerd met de massa en middelen van een socialistische partij of de vakbond, zijn groots. De strijd voor een betere wereld stopt niet bij de strijd voor economische veranderingen – het vergif van het kapitalisme uit zich in alle facetten van de samenleving, en dient dan ook op alle facetten bestreden te worden. Nationalisme bestrijd je met samenhorigheid, competitie met solidariteit en het streven naar steeds hogere records voor enkele individuen wordt vervangen door een gezonde lichamelijke opvoeding voor de grote massa van de bevolking.

De geschiedenis van deze traditie is uitgewerkt in het artikel en wordt versterkt door enkele politieke overwegingen: het is een interessant stuk geworden, dus lees het snel op communisme.nu!

Ook werd de “sterrenkwekerij” sterk bekritiseerd: niet het behalen van steeds hogere records voor een paar individuen terwijl de massa’s toekeken was het doel van sport, maar het gezonder maken van de brede lagen van de bevolking – sport was er voor iedereen, niet een handjevol atleten. In de woorden van Julius Deutsch, zoals vertaald door de auteur: “…onze visie voor sport is niet die van enkele professionele atleten die de wereld doen verbazen met hun acrobatentrucjes; onze visie is er een van honderdduizenden, miljoenen mensen die gezonder en krachtiger worden door sport.”

Andreas Dief en Jonathan Scheerder