Marx in de huiskamer

Screenshot van de voorstelling – link onderaan

Een van de dingen die ik miste tijdens corona, was naar het theater gaan. Ik ging niet super vaak, maar als ik ging kon ik daar erg van genieten.

Theater vanuit je huiskamer, ik was er sceptisch over. Is naar het theater gaan niet een complete beleving, waar de hele omgeving en sfeer aan bijdraagt? Toch ben ik daarvan teruggekomen.

Frank Lammers, bij de meesten bekend als de man van de Jumbo reclame, speelde via het Zuidelijk Toneel een monoloog over Marx. In deze monoloog kruipt Lammers in de huid van Marx. De acteur voelt zelf sympathie voor Marx: “Met zijn ideeën kun je de wereld iets mooier en intelligenter maken. Het is nu ieder voor zich. We vinden onze koopkracht belangrijker dan menselijke contacten.” [1]

Het monoloog zat in zijn hoofd, meer had hij niet nodig. Dus bracht hij het verhaal van Marx bij mensen thuis via een youtube livestream.

Ik kende de monoloog van Lammers. Sterker nog, ik bezocht hem enkele jaren geleden in mijn favoriete theater, en was er toen ondersteboven van. Lammers zet in zijn eentje, op een podium met slechts een stoel als decor, het monoloog van Marx neer. Hij kruipt in zijn huid, laat je de woorden van Marx voelen alsof hij voor je staat. Ik was benieuwd naar de livestream.

De livestream toont Lammers in zijn huiskamer. Met aan de kant geschoven meubels, de kindertekeningen nog op de piano en een stoel die zo uit de tuin geplukt lijkt, creëert hij zijn eigen podium. Binnen no time was ik vergeten dat ik naar een acteur in zijn huiskamer keek: de rauwe stem van Lammers en zijn passie weten het hele monoloog te boeien. De techniek is niet van de hoogste kwaliteit, het beeld schiet af en toe heen en weer, en een enkele keer is het achterhoofd van de technicus te zien.

Dit alles deert niet: Frank Lammers laat het verhaal van Marx onder je huid kruipen, hij ís Marx. Zijn passie laat het monoloog tot leven komen en voert je mee. Het verhaal is geen scholing, maar een inkijkje in het leven van Marx, waarin de ideologische ideeën van Marx een rol spelen. Ik kan de voorstelling aan iedereen aanraden. Ondanks dat ik hem al kende heb ik weer van het monoloog genoten, misschien wel evenveel als de eerste keer.

Bekijk de voorstelling hier: https://www.youtube.com/watch?v=BauMYKIXnHA

Door: Jildou de Jong


[1] https://www.ad.nl/delft/frank-lammers-kruipt-in-de-huid-van-karl-marx~ae7b289c/?referrer=https://www.google.com/

Een nieuw begin

Sinds de Kameraadschappij in de winter van 2019 voor het eerst het daglicht zag is er veel gebeurd. Alhoewel we aan dit avontuur met een kleine groep kameraden begonnen was onze visie nooit een bescheiden visie. Vanaf het eerste moment droomden wij van een beweging die honderden, duizenden mensen zou verenigen in een zoektocht naar fysieke en mentale groei. Een streven naar gezondere lichamen en geesten, naar de verfijning van onze kunstzinnige gaves en het vergroten van onze kennis van de wereld, gepaard met het smeden van nieuwe, warme vriendschappen.

Dat die persoonlijke ontwikkeling niet los op zichzelf staat spreekt voor zich. In elke stap die wij in ons leven nemen worden wij in grote mate gestuurd door de omstandigheden van de kapitalistische maatschappij waarin wij leven. Een maatschappij die fundamentele ongelijkheid kent en zich in een destructieve, neerwaartse spiraal bevindt die de natuur waar wij afhankelijk van zijn met voetbalvelden tegelijk afbreekt. Een maatschappij die kunst reduceert tot een product en een arbitrair onderscheid in stand houdt tussen hoge cultuur en lage cultuur, waarbij voor een groot deel van de bevolking cultuur in zijn geheel ontoegankelijke wordt gemaakt.

Het vastzitten in dit kapitalistisch systeem gaat gepaard met gigantisch veel stress en vervreemding. Het is dan ook geen wonder dat depressie pandemische groottes aanneemt onder jongeren. Maar juist de combinatie van deze zaken, de destructieve, deprimerende aard van het kapitalisme, geeft de Kameraadschappij haar bestaansrecht. In de Kameraadschappij komen werkende mensen samen om solidair, tégen de tendensen van het kapitalistisch systeem in, zichzelf en elkaar te verheffen tot nieuwe hoogtes. Om kameraden te ontmoeten met wie je de politieke strijd voor een betere wereld, voor een socialistische wereld, durft aan te gaan.

In slechts enkele maanden tijd groeiden we met dit recept van een klein groepje socialisten met een gedeelde visie, naar een breed netwerk van tientallen kameraden die er elke maand op meerdere plekken in Nederland op uit trekken om activiteiten te organiseren. Maar met het groeien van onze aantallen moet ook onze organisatorische structuur groeien. De tijd is aangebroken om serieus na te denken over de vereniging die de Kameraadschappij moet worden. Dit mag en kan niet de beslissing zijn van een kleine groep, dit moet de beslissing zijn van alle kameraden. Daarom hebben wij iedereen die heeft meegedaan aan onze activiteiten benaderd met de vraag zich actief te mengen in de discussie waaruit de Kameraadschappij als vereniging, met statuten en al, geboren zal worden.

Vandaag, de eerste van augustus, markeert het begin van die discussie. Documenten zijn rondgestuurd naar iedereen die zich heeft aangemeld voor deze discussie en debatstructuren zijn opgebouwd om deze discussie zonder censuur te kunnen laten bloeien. Onderdeel van deze discussie kunnen openbare artikelen zijn waarin kameraden hun visie voor de Kameraadschappij bepleiten. Deze vorm van discussie zal voor iedereen te lezen zijn op deze website, maar het gros van de discussie zal besloten over de mail plaatsvinden. Deze periode zal tenslotte uitmonden in een eerste, officiële en landelijke vergadering in het voorjaar waar we over de voorstellen stemmen, verschillende commissies kiezen en we tot slot de Kameraadschappij als ledenorganisatie lanceren. Om deze procedure te overzien hebben de oorspronkelijke kameraden uit hun midden een driekoppig secretariaat gekozen. Ook deze zal democratisch bekrachtigd moeten worden in het voorjaar door de leden van de Kameraadschappij.

Wil jij ook meepraten over de toekomst van de Kameraadschappij? Meld je dan aan via ons lidmaatschapsformulier en wij nemen spoedig contact met je op! Ook voor mensen die zich afzijdig willen houden van deze discussie blijft er de komende maanden genoeg te doen, dus houd deze website en onze social media in de gaten om niks te missen van al onze gratis toegankelijke activiteiten op het gebied van sport en cultuur! Tot snel.

Kameraadschappelijk,
het secretariaat

Kunst en cultuur tijdens corona: comedy club Haug

We zitten nu al maanden in de situatie dat we maar weinig culturele activiteiten kunnen bezoeken. De Vlam heeft naast dat de Esperanto-groep erg actief is, weinig nieuws ondernomen. Toch zijn er sinds de versoepelingen ook een aantal dingen wel weer mogelijk, alleen helaas nog niet met een grote groep. Daarom gingen we afgelopen zaterdag met zijn vieren naar de enige comedy club in Rotterdam. Club Haug, een verborgen parel verstopt in de fundering van de Willemsbrug. De meeste hadden er nog nooit van gehoord, maar na afloop waren we het er allemaal over eens dat dit voor herhaling vatbaar was.  

Het was een ‘Best of Stand-Up’ avond, dat hebben ze in Club Haug elke vrijdag en zaterdag. (zie www.clubhaug.nl/events) Toen we binnen kwamen was de sfeer eigenlijk meteen goed, je moet van tevoren kaartjes kopen (dit kost wel 19,00) en dan zijn er plaatsen voor jou gereserveerd zodat je goed op anderhalve meter afstand kan blijven. Als je wat wil drinken kun je dat via je telefoon bestellen, en dan worden je drankjes naar je eigen tafel gebracht. Kortom, met de coronaregels wordt goed rekening gehouden. Dat is maar goed ook, want je zit praktisch in een bunker zonder  een goede luchtventilatie.

De avond zelf was ontzettend gezellig en grappig, we hadden ook de volledige comedy ervaring aangezien we op de eerste rij zaten en dus wel eens gepakt werden met een rake opmerkingen van de altijd scherpe comédiens! Vanaf het begin met Kim Schuddenboom tot het einde met Teun van den Velzen hebben we ons de longen uit het lijf gelachen. En wat is er nou beter in tijden van crisis dan af en toe alles van je af lachen. Naast veel grappen over de huidige maatschappelijke situatie, religie, seks en seksualiteit, is het Teun van den Velzen gelukt om de hele zaal plat te krijgen met een punchline over Marx!

Vind jij die 19 euro nou net te veel. Overweeg dan de ‘open mic’ avond op donderdag voor maar 8,50. Een leuk alternatief om nieuw talent een kans te geven en daarnaast een kijkje te nemen in het brein van professionele comédiens die nieuw materiaal komen testen.

Wil je weten hoe leuk het nou echt was, of lijkt het je überhaupt leuk om een keer samen met ons een andere activiteit te doen? Stuur ons een berichtje op facebook, insta of stuur een mailtje naar contact@kameraadschappij.nl

‘De Stroom’ gaat weer los!

Zaterdag 11 juli is het weer zover! Kameraadschap ‘De Stroom’ gaat haar activiteiten lokaal, en in beperkte capaciteit, hervatten. We zullen er op maar liefst drie plekken in het land op uit trekken die tactische beginpunten hebben om het OV-gebruik van participanten te minimaliseren.

Hieronder vindt je een lijst van onze evenementen, zodat jij een wandeling in jouw buurt kan uitkiezen. Vermijd het OV, houd anderhalf meter afstand met je kameraden en draag een mondkapje als je mee wilt lopen!


Noord: De Onlanden
Zuid: De Stratumse Heide
West: De Brandgrens

De Taal voor het Nieuwe Tijdperk

Vandaag is er een interview verschenen met historicus en Esperantist Ward de Kock bij Linkse Hobby’s, de stem van authentiek links in Nederland! Het onderwerp is de ‘taal voor het nieuwe tijdperk’, het Esperanto.

Het Esperanto is een ‘kunsttaal’, een taal die niet organisch is ontstaan maar is gemaakt, met als doel zo makkelijk mogelijk te leren en begrijpen te zijn voor een zo groot mogelijk deel van de wereldbevolking. In 1887 publiceerde dhr. L. L. Zamenhof het concept van deze bijzondere taal met het doel de volkeren van de wereld dichter bijeen te brengen door iedereen dezelfde taal te laten spreken.

Na een sterke bloeiperiode in de jaren ’20 en ’30, waarin de socialistische arbeidersbeweging het nut inzag van een gedeelde wereldtaal en talloze Esperanto-studiekringen opzette, zwakte de interesse in de taal weer af. Maar helemaal verdwenen is zij nooit – van een bruisende Braziliaanse Esperantobeweging tot Chinese staatsmedia in deze toegankelijke wereldtaal en verscheidene wereldwijde Esperantofederaties, zij is nog overal te vinden.

Het interview is hieronder te vinden. Heb je interesse in deze unieke taal, zou je het graag leren of spreek je het misschien zelfs al? Kameraadschap de Vlam heeft haar eigen Esperanto-studiekring! Stuur ons een berichtje op facebook of instagram en wij vertellen je hoe je je moet aansluiten. Bonŝancon!

De Eerste Mei

De Eerste Mei is de dag van sociale strijd en van manifestie, voor iedere socialist, sinds 1890 tot het heden, overal. Als cultuursocialistische beweging hecht de Kameraadschappij daar echter nog extra waarde aan.

Cultuursocialisme begon zich honderd jaar geleden te verzetten tegen de corrumperende werking van de kapitalistische moderniteit op het arbeidersleven. In de vervuilde steden waren mensen vervreemd van de natuurlijke schoonheid die het land te bieden had; door obsessie met wedstrijdsport en prestatiedruk vergat men hoe het was om samen te spelen en zich lichamelijk te ontplooien; door geestdodende banen kenden arbeiders de voldoening niet om zelf iets geproduceerd te hebben waar ze trots op konden zijn. Cultuursocialistische organisaties probeerden dit te veranderen, door de natuur in te gaan, door gezamenlijk te wandelen, te dansen en te trainen, en door handwerk en ambachten weer op te pakken.

De Dag van de Arbeid was de dag waarop deze internationale arbeidersbeweging zich liet zien aan de rest van de samenleving. Een optocht van gezonde, sterke en trotse arbeiders — een bevolkingsgroep die juist zo vaak vernederd werd door werk waarop werd neergekeken, een afgedwongen ongezonde levensstijl en verdeeldheid. Op de Eerste Mei gaan de vaandels hoog en verheft men gezamenlijk de stem!

Dit jaar zitten we noodgedwongen thuis. Voor een cultuursocialistische beweging als de Kameraadschappij is de Eerste Mei een extra bijzondere dag, omdat zij zich in die traditie plaatst voor een internationale, gelijkwaardige, gezonde en trotse arbeidersbeweging. Lang leve de Eerste Mei!

Tip: Sport en Socialisme, Gisteren en Morgen

Vandaag is er een artikel gepubliceerd door het Communistisch Platform over de Kameraadschappij! In ‘Sport en Socialisme, Gisteren en Morgen’ behandelen de auteurs het politiek potentieel van sport voor de socialistische beweging – een traditie waar wij natuurlijk geheel op willen aansluiten. Ondanks dat we een open organisatie zijn die geen enkele politieke kennis of overtuiging als voorwaarde voor lidmaatschap stelt, stimuleren wij wel de solidaire waarden die passen bij het socialistisch wereldbeeld.

De mogelijkheden van de Kameraadschappij, wanneer gecombineerd met de massa en middelen van een socialistische partij of de vakbond, zijn groots. De strijd voor een betere wereld stopt niet bij de strijd voor economische veranderingen – het vergif van het kapitalisme uit zich in alle facetten van de samenleving, en dient dan ook op alle facetten bestreden te worden. Nationalisme bestrijd je met samenhorigheid, competitie met solidariteit en het streven naar steeds hogere records voor enkele individuen wordt vervangen door een gezonde lichamelijke opvoeding voor de grote massa van de bevolking.

De geschiedenis van deze traditie is uitgewerkt in het artikel en wordt versterkt door enkele politieke overwegingen: het is een interessant stuk geworden, dus lees het snel op communisme.nu!

Ook werd de “sterrenkwekerij” sterk bekritiseerd: niet het behalen van steeds hogere records voor een paar individuen terwijl de massa’s toekeken was het doel van sport, maar het gezonder maken van de brede lagen van de bevolking – sport was er voor iedereen, niet een handjevol atleten. In de woorden van Julius Deutsch, zoals vertaald door de auteur: “…onze visie voor sport is niet die van enkele professionele atleten die de wereld doen verbazen met hun acrobatentrucjes; onze visie is er een van honderdduizenden, miljoenen mensen die gezonder en krachtiger worden door sport.”

Andreas Dief en Jonathan Scheerder

Bewustzijn in Pandemische Tijden

Hieronder publiceren wij een inzending van een van onze kameraden. Wil je ook graag een stukje gepubliceerd zien op onze website? Stuur je brief, artikel of voorstel in naar onze facebookpagina of mail hem naar contact@kameraadschappij.nl en we nemen contact met je op!

Nu we door de pandemie allemaal meer thuis zitten besteden we waarschijnlijk allemaal meer tijd op het internet. Daar vond ik dan ook een oude poster van de NAM (New American Movement), een socialistische organisatie die in de vroege jaren ’80 met de DSOC (Democratic Socialist Organizing Comittee) fuseerde tot de DSA (Democratic Socialists of America), een Amerikaanse socialistische organisatie die vandaag de dag meer dan 50,000 leden heeft. De poster had een simpele boodschap, gericht naar mensen die minder bekend waren met socialistische retoriek, maar legt hierdoor wel in heldere termen uit hoe een kapitalistisch systeem niet gericht is op het verbeteren van de maatschappij, maar juist op winst. In deze tijd, nu grote bedrijven als Roche de volksgezondheid gegijzeld kunnen houden voor hun winst, vond ik het passend om de tekst te vertalen naar gewoon Nederlands, zodat deze hier hetzelfde doel kan dienen als jaren geleden in de VS: het creëren van bewustzijn over het kapitalisme. Ik heb de tekst zelf vertaald, met een paar vrijheden om de tekst beter te laten lopen in onze taal.


Als je zonder baan zit, komt dat niet doordat er geen werk is

Kijk om je heen: een woningtekort, misdaad, vervuiling; we hebben betere scholen, ziekenhuizen en parken nodig. Wat onze behoeftes ook zijn, er is werk nodig om eraan te voldoen. Zolang we onvoldane behoeftes hebben, is er dus ook werk om te doen.

Dus vraag jezelf eens af: wat voor een wereld heeft er werk, maar geen banen? Een wereld waarin werk niet verbonden is met het voldoen aan onze behoeftes, maar slechts aan het winstoogmerk van bedrijven.

Dit land is niet opgebouwd door gigantisch grote bedrijven of overheidsbureaucratieën: het is opgebouwd door mensen die werken. Het zouden dan ook deze werkende mensen moeten zijn die de leiding hebben over het werk dat gedaan moet worden. Zolang ieders baan verbonden is aan de winst van een ander, wordt het werk niet gedaan.


Blijf thuis, blijf veilig en blijf bewust,

Charlie Goederik

Foto van Sebastiaan ter Burg via Flickr.

Marx in een Notendop

Dat we in een bijzondere tijd leven zal jullie niet zijn ontgaan. Ook de Kameraadschappij heeft haar activiteiten de komende periode moeten stilleggen, maar gelukkig staan we er niet alleen voor en zijn er zusterprojecten die alternatieven bieden! Zondag 26 april organiseren onze vrienden van de podcast Linkse Hobby’s, de stem van authentiek links in Nederlands, een live scholing plus vragenronde. Het thema van de avond zal marxisme zijn – in vogelvlucht behandelt de spreker onderwerpen als de klassenstrijd, republikeinse democratie, socialistisch internationalisme, de politieke economie en revolutie.

Wil jij vanuit je luie stoel kennismaken met het socialisme, je opvattingen over het marxisme wat aanscherpen of je in de comments met anderen in een discussie meten? Schakel dan 26 april om 20:00 in op het YouTube kanaal van Linkse Hobby’s, óf de facebookpagina. Tot dan!

Huishoudelijke mededeling

Gezien het voortduren van de pandemie en de gezondheidsrisico’s die daaraan verbonden zijn verlengen ook wij onze activiteitenstop in ieder geval tot aan 1 juni.

De geplande evenementen voor deze periode zijn verplaatst naar de laatste dag van dit jaar – dit is niet de nieuwe datum waarop zij plaatsvinden maar slechts een voorlopige herindeling. Wij zullen later de situatie opnieuw evalueren op basis van het advies van het RIVM en andere zorgspecialisten. Zodra er een nieuwe datum bekend is zal dit zodoende worden aangepast. Excuses voor het ongemak, blijf gezond en hopelijk tot binnenkort!