OPGESCHORT: West: Volkshuisvesting & Strijd

LET OP: Gezien de heersende pandemie schorten wij onze activiteiten tot nadere kennisgeving op. De data die hier vermeld staan zijn niet langer van toepassing. Zodra er een nieuwe datum bekend is zal dit zodoende aangepast worden. Excuses voor het ongemak en hopelijk tot binnenkort!

De derde zaterdag van Augustus maken we een stadswandeling langs de parels van de volkshuisvesting en arbeidersstrijd in Amsterdam. Het begrip volkshuisvesting is verdwenen uit het publieke debat, terwijl veel mensen zich begeven in woningnood en te maken krijgen met stijgende huren. In Amsterdam is volkshuisvesting altijd een van de belangrijkste pilaren geweest van de arbeidersstrijd. De stad kent een lange geschiedenis van opstandigheid en georganiseerde solidariteit. Een groot deel van deze geschiedenis is vereeuwigd in steen en de strijd voor betere huisvesting van een eeuw geleden kan ons tot op de dag van vandaag inspireren. Een belangrijk voorbeeld is architectuur Amsterdamse School, een stijl die veelal in praktijk is gebracht door socialistische architecten en woningbouwverenigingen. Centraal bij het ontwerp van deze gebouwen stond de kwaliteit van leven en het voorzien van de behoeftes van mensen. Een schril contrast met het winstbejag van projectontwikkelaars dat leidt tot steeds kleinere en saaiere woningen. De idee dat werkende mensen juist mooie, ruime huisvesting en voorzieningen verdienen is zeker in deze tijd een wapen tegen de woningnood.

Lijkt het je leuk om ook mee te wandelen? Laat het ons vooral weten via een berichtje aan onze facebookpagina of e-mail naar contact@kameraadschappij.nl, zodat we zeker weten dat we kunnen voldoen aan de Coronamaatregelen. We spreken af voor Het Schip, een iconisch volkshuisvestingscomplex dat gebouwd is door en voor de arbeidersklasse, gelegen aan de Oostzaanstraat 45. De locatie is op ongeveer 15 minuten met het OV (Buslijn 22 en 48) of 30 minuten wandelen vanaf Centraal Station Amsterdam. De wandeling zal ongeveer drieënhalf uur duren, dus zorg er voor dat je voldoende eten en drinken bij je hebt!
Kom je wel met het OV, wees dan verstandig en breng jezelf en anderen niet in onnodig risico. Draag een mondkapje tijdens de wandeling en houd anderhalf meter afstand met je kameraden!

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!