West: Pyramide van Austerlitz

Zondag 25 juli zal kameraadschap De Stroom – West naar de Utrechtse bossen afreizen om daar een van de meest bijzondere stukjes Nederlandse geschiedenis te bewonderen: de Pyramide van Austerlitz!

Midden in deze mooie omgeving is in 1804 de enige piramide van Nederland gebouwd, dat destijds de Bataafse Republiek heette. In deze periode was er een Franse generaal van Napoleon in de Republiek gelegerd, die in Zeist een groots leger van Franse en Bataafse soldaten bouwde. Om zijn soldaten wat te doen te geven tegen de verveling liet hij een heuse piramide bouwen in nog geen maand tijd. Het stond symbool voor Napoleons grootsheid. Een bijzonder monument dat het waard is om te bezoeken!

Na het bezoek aan de piramide lopen we door naar het Belgenmonument. Het Belgenmonument is tegelijk het grootste oorlogsmonument van Nederland en een van de meest onbekende. Het imposante, bakstenen monument is gebouwd in het interbellum door Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog waren gevlucht voor de gruwelen en in Nederland geïnterneerd waren. De reliëfs op het monument herinneren aan de droefenis die zij en hun familie hebben doorstaan, maar ook aan de vakscholing die de geïnterneerde Belgen in de kampen kregen. In 1967 is er een carillon in het monument geplaatst. Tot de dag van vandaag wordt dit carillon door de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort gebruikt om de beiaardiers op te leiden. Wanneer je een mooie melodie uit de kerktoren hoort komen is er een grote kans dat de beiaard in het Belgenmonument is opgeleid.

We verzamelen rond 12:00 bij het treinstation van Maarn, om vanaf daar gezamenlijk naar de piramide te wandelen. Tot dan🌲

Let op: de tocht eindigt bij station Amersfoort Centraal. Hou hier rekening mee voor je terugreis.

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!