Oostelijk ommetje naar Oosterbeek!

Na lang wachten wordt er in mei weer een wandeling georganiseerd in het verre oosten van het land. Op 18 mei organiseert de Stroom een pittige, doch prachtige wandeling van Arnhem naar Oosterbeek die langs landgoederen Warnsborn, Vijverberg en Lichtenbeek gaat.

Gelderland is een provincie die met de Veluwe en de Betuwe misschien wel de mooiste natuur van ons landje herbergt. Een stad als Arnhem en omgeving is een perfect startpunt voor de mooiste wandelingen door de natuur. Toch maken we daar als Kameraadschappij te weinig gebruik van. De laatste keer dat we de geheimen rondom dit gebied ontrafelden door een stevige wandeling was toen we in de zomer van 2022 van Rheden naar Dieren en dwars over de Veluwezoom liepen. Deze wandeling (net als van Arnhem naar Oosterbeek ook een NS wandeling) is er een die veel deelnemers zich nog kunnen herinneren en veel indruk heeft gemaakt.

De wandeling van Arnhem naar Oosterbeek leidt ons meer langs de gebaande paden en is minder ruig en bosrijk dan die door de Veluwezoom. Toch is de schoonheid van deze wandeling niet te onderschatten. We zullen namelijk eerst door Park Sonsbeek lopen, naar mijn mening (en vergeef me mijn chauvinisme) een van de mooiste parken, zo niet het mooiste park van Nederland. Hier is de mogelijkheid om langs rivieren te wandelen, romantisch over bruggen te lopen en zelfs een Watermuseum te bezoeken. Ik raad iedereen aan om dit op eigen gelegenheid te ontdekken, want het is erg informatief en de moeite waard, maar ook een dagvullende activiteit.

We komen ook langs een historische waterradmolen die al sinds de 15e eeuw wordt gebruikt om koren te malen. Tot slot lopen we na het stadspark door naar de landgoederen waar we door een idyllisch boslandschap lopen dat er zeker in de lente prachtig uitziet.

We verzamelen op 18 mei rond 13:00 aan de Sonsbeekzijde van Arnhem Centraal Station. Uiteindelijk zullen we eindigen op station Oosterbeek, waar je de sprinter kunt nemen naar Ede-Wageningen of Arnhem Centraal. De officiële wandeling houdt daar dan op, maar wie er nog geen genoeg van kan krijgen heeft ook nog de mogelijkheid om op eigen houtje door te lopen naar Wolfheze. Je wandelt dan langs de Wodanseiken die de inspiratie vormde voor de landschapsschilderijen van de Nederlandse schilder Hendrik Willem Mesdag. Hij bracht zijn zomers door in Oosterbeek en werd betoverd door de schoonheid van de natuur.

Wij nodigen alle kameraden van harte uit om met ons dit natuurwonder te ontdekken en wij hopen dat jullie er bij zijn!

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!