Onze Sneevliet

Op zondag 31 januari organiseert Kameraadschap De Vlam samen met historicus Bart van der Steen om 14:00 een digitale lezing over de Nederlandse marxist Henk Sneevliet, die bekend werd in de arbeidersbeweging als vakbondsman, revolutionair, en verzetsstrijder. Henk Sneevliet is een naam die in veel landen nog wel een belletje doet rinkelen. ‘Onze Sneevliet’ zette zich in voor de werkende klasse van Rotterdam tot Beijing. Zo was hij als Kamerlid en leider van de RSAP na 1935 hét gezicht van het anti-stalinistisch, internationalistisch, revolutionair socialisme in Nederland. Ook staat zijn gezicht op het Chinese geld – hij was in de jaren ’20 gezant voor Moskou in China – en is hij de oprichter van de oudste socialistische organisatie van Indonesië. Ook in Nederland is er menig straat en plein vernoemd naar deze socialist.
Bart van der Steen is bekend van boeken over het revolutionair socialisme in Nederland zoals ‘Wij gingen onze eigen weg’ en ‘Een banier waar geen smet op rust’. Ook is Bart werkzaam bij de Universiteit Leiden. Op 31 januari zal hij ons meer vertellen over Sneevliet en zijn revolutionair socialisme. Natuurlijk is er ook ruimte voor vragen en discussie! Om je voor te kunnen bereiden op de discussie staan onderaan deze tekst wat leessuggesties.
De lezing zal vanwege de pandemie plaatsvinden op ZOOM, en je kunt met deze link het evenement betreden.
Bart heeft ons drie leestips gestuurd die je van te voren kan doornemen als je wat meer context wil over het leven en de politek van Sneevliet, namelijk:
– F. Tichelman, Henk Sneevliet, Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging
– A.A. de Jonge, Henk Sneevliet, Biografisch Woordenboek van Nederland
– Sal Santen De plaats van Henk Sneevliet in de geschiedenis

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!