Glow Kameraadschappij

GLOW

Eindhoven gloeit! Zondag 12 november keert de Kameraadschappij terug naar Eindhoven, deze keer voor het lichtfestival GLOW. Elk jaar wordt de binnenstad een week lang versierd met tientallen lichtkunstwerken, van spectaculaire projecties tot gigantische bewegende installaties. Dit jaar staat in het thema van The Beat, het onmerkbare organische ritme dat ons allen voortbeweegt. Het festival trekt in een week honderduizenden bezoekers van ver buiten Eindhoven, die zich allemaal komen vergapen aan het licht.

 

Voor iedereen?

Volgens de organisatie staat GLOW voor lichtkunst voor iedereen: “Door high tech, design en creativiteit – de drijvende krachten achter deze stad – te combineren maken we van GLOW een festival dat iedereen omarmt.” Maar is dat wel zo? De kunstwerken mogen dan wel gratis te bezichtigen zijn, maar worden maar door een select groepje kunstenaars gemaakt. GLOW wordt mede mogelijk gemaakt door bedrijven als Signify (de opvolger van Philips), ASML en DAF, die op hun beurt worden beloond met de kans gratis reclame te maken tijdens het festival. Projecten worden niet alleen gesponsord door bedrijven: maar al te vaak zijn kunstwerken niets meer dan een schaamteloze promotie van een nieuw product, of dat nu smart-lampen of een nieuw ontwerp vrachtwagen is. Gelukkig krijgen allerhande maatschappelijke organisaties en designstudenten ook de kans hun kunst te tonen, maar de spotlight blijft op bedrijven, en de “innovatie” die Eindhoven groot heeft gemaakt. In die zin heeft GLOW veel gemeen met de Dutch Design Week, die vorige maand plaatsvond. Bestaat er onder het kapitalisme wel zoiets als “kunst voor iedereen”? Zijn gratis festivals zoals deze een stap in de goede richting of slechts een rookgordijn? Zou er een GLOW zijn onder het socialisme? Op dit soort vragen (en vele anderen) zullen we 12 november een antwoord op moeten vinden.

Uiteraard is de lichtkunst alleen in het donker te zien, en dus gaan de lampen pas vanaf half 7 aan. We verzamelen om 19.00 voor station Eindhoven, aan de stadskant. Kleed je warm aan, het is ‘s avonds erg koud!

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!