De Betuwe

Op zaterdag 14 mei gaat kameraadschap De Stroom wandelen door de Betuwe, in de omgeving van Acquoy. Nu heeft dit kleine dorpje geen station, we starten daarom in Leerdam. De wandeling beslaat zo’n 12 á 13 kilometer en voert ons door de arbeidersstad Leerdam alwaar de glasfabriek gevestigd is. In deze fabriek verwerken gloeiende ovens met temperaturen van 1500 graden Celsius zand tot oplichtende bollen glas. Amsterdammer Herman Heijenbrock (1871-1948) schilderde de arbeidsomstandigheden en de
industriële processen en stelde op die manier maatschappelijke wantoestanden aan de kaak, want het werk was niet zo romantisch als het leek.

Nadat we Leerdam verlaten hebben, lopen we over de dijk langs de Linge richting het stadje Heukelum. We steken de rivier over en passeren de karakteristieke boomgaarden waaraan de Betuwe zijn bekendheid
ontleent. Ook voert het pas ons langs kasteel Heukelum, dat ten tijde van de industriële revolutie bewoond werd door Jonkvrouw Constantia Wilhelma Fabricius (1849-1928) die trouwde in 1882 met Godfried Hendrik Leonard baron van Boetzelaer (1842-1914), grootgrondbezitter en verpachter.
We steken de provinciale weg over en bereiken het stadje Asperen, dat in het jaar 1314 reeds stadsrechten kreeg. Het stadje kent een bewogen geschiedenis, zo trof de Beeldenstorm Asperen in 1566. In de daaropvolgende Tachtigjarige Oorlog wisselde het stadje meermaals van zijde wat met plunderingen en geweld gepaard ging. Eenmaal duidelijk in handen van de Republiek braken betere tijden aan, maar tijdens het rampjaar 1672 werd Asperen opnieuw geplunderd door de Fransen. Deze lieten het kasteel met de grond gelijk maken. Om een goed beeld te krijgen van het stadje lopen we over de stadsmuur. We steken vervolgens opnieuw de Linge over en bereiken de ommelanden van het dorpje Acquoy voor een rustpauze.

We pauzeren op fort Asperen dat deel uitmaakt van de Hollandse waterlinie. De bouw hiervan nam geruime tijd in beslag. Het gehele complex van sluizen, forten en andere werken dat in 1815 was gepland werd pas omstreeks 1870 voltooid. In de jaren daarna zou er, vooral onder invloed van technische ontwikkelingen op het gebied van geschut en munitie, nog voortdurend aan de forten verbouwd worden en wel tot aan de mobilisatie van 1939. In de linie werd de reeds eerder bedachte waaiersluis toegepast, hiermee konden sluisdeuren ook tegen een waterdruk in geopend worden. Aan de Acquoyse zijde is hiervan een voorbeeld te zien.
Na de pauze wandelen we over de dijk naar Acquoy, langs boomgaarden en de altijd voortstormende Linge. Via de ‘Huigesteeg’ bereiken we opnieuw Leerdam en verpozen we een wijl in ‘t Veerhuys, alwaar onder andere pannenkoeken de menukaart sieren. Naborrelen is natuurlijk ook toegestaan. Dan is er nog een kort stuk te gaan terug naar het station.

 

Bij het station in Leerdam staan wij vanaf 10.45 uur paraat jullie allen te ontvangen. Er is gratis ruime parkeergelegenheid naast het station, dus mocht je de auto verkiezen boven het openbaar vervoer dan vormt parkeren geen probleem. Leerdam bereik je (vanuit Utrecht of ’s-Hertogenbosch) via de A2. Neem afslag Geldermalsen en volg de borden Leerdam. Vanuit Rotterdam volg je de A15, neem je afslag Vuren en houd je vervolgens de borden Leerdam aan.

Groet van de organisator, Feike

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!