Antifascistische fiets- en wandeltocht

Op zondag 1 mei organiseert ROOD Arnhem in samenwerking met een lokale antifascist en de Kameraadschappij een fiets- en wandeltocht waar we langs de plekken gaan die laten zien hoe het verzet van Arnhemmers tegen de Duitse nationaalsocialistische bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog er uit heeft gezien. 1 mei is niet alleen de Dag van de Arbeid: een paar dagen later herdenken wij de oorlog en de bevrijding van Nederland. Het is daarom van groot belang om niet te vergeten wat het fascisme voor leed heeft veroorzaakt.
Arnhem staat internationaal bekend als de stad waar in 1944 operatie Market Garden mislukte. De geallieerde troepen wilden de brug over de Rijn veiligstellen om zo het noorden van Nederland te bevrijden van de nazi’s. De Slag om Arnhem liep niet zoals gewenst en het duurde vervolgens nog meer dan een halfjaar voordat heel Nederland werd bevrijd. In deze korte week in september ‘44 kwamen er bijna 2000 jonge Britten en Polen om het leven. Hun opofferingen worden ieder jaar in – en rondom – Arnhem herdacht.
Helaas heeft de uiteindelijke capitulatie van de nazi’s er niet voor gezorgd dat racisme, fascisme, homofobie, validisme en misogynie uit de maatschappij zijn verbannen. Sterker nog, Arnhem is in de afgelopen decennia een hotspot geweest voor extreemrechtse groeperingen en activiteiten. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen kende Arnhem in de NVU, FvD en PVV drie extreemrechtse partijen die meededen. Tegelijkertijd kent Arnhem ook een rijke traditie van links verzet tegen deze extreemrechtse elementen.
Tijdens deze fietstocht en stadswandeling ontdekken we hoe in Arnhem en omstreken het herdenken van de Slag om Arnhem van generatie op generatie wordt doorgegeven.  Ook wordt er verteld hoe de strijd tegen extreemrechts de afgelopen decennia meermaals opleefde, en bestreden werd.
Ben je geïnteresseerd om mee te doen aan deze fiets- en wandeltocht? Schrijf je in via dit formulier (https://tinyurl.com/antifascisme-arnhem). Wees er snel bij, er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar!

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!