Winter in Grunn!

Zondag 7 januari gingen we op pad om het historische wierdenlandschap van Noord-Groningen te verkennen! Onder begeleiding van een kameraad-landschapshistoricus trokken we gedurende drie uur door een Gronings winterlandschap. We deden verschillende locaties in Winsum aan om te leren over de rijke geschiedenis van het mooiste dorp van Nederland (2020). Vanuit daar wandelden we naar Maarhuizen, waar een eeuwenoude boerderij in glorie wordt hersteld om als regionaal cultuurcentrum te dienen. Na een kop warme chocolademelk keerden we terug naar Winsum om daar de tocht af te sluiten.

Onze kameraad had zich zeer goed voorbereid op de wandeling. Het is zeker een interessante toevoeging aan wandeling om zoveel informatie over de omgeving te krijgen. Deze kameraad wist namelijk te vertellen over het ontstaan van Winsum en kon dat gebruiken om de achterliggende principes van het gebruik van een wierde uit te leggen.

Ook was het een fijne ervaring om door straatjes en steegjes te gaan die duidelijk nooit ontworpen zijn voor het autoverkeer. In Winsum vind je nog een oud gebouwtje dat ooit gediend heeft als Synagoge. Nu lijkt het vooral dienst te doen als monument ter nagedachtenis van de joodse familie de Vries. Hier hebben wij natuurlijk even bij stilgestaan.

Daarnaast hadden we een bijzonder geluk met de weersituatie. De sneeuw lag er nog en het ijs konden we proeven in de lucht. Maar door het heerlijke zonnetje waarvan we konden genieten, samen met een heerlijk rustige wind, konden we tijdens de wandeling de jassen open en de handschoenen uit trekken. We hadden het nauwelijks beter kunnen treffen en de muts bleef, overbodig, in de rugzak. Het Gronings winterlandschap is gemakkelijk te beschrijven. Vlak, verre einders, zoals anders, maar dan witter. Maar wat de aanblik met een wandelaar kan doen is dat niet.

In ieder geval voor mij is het lastig om niet een beetje onder de indruk te zijn van die aanblik. Met de stilte, die eigenlijk niet stil is, en toch doorbroken wordt door roofvogels in de verte.

Lieve kameraden, laten we vooral meer van dit soort ervaringen met elkaar delen!

Nog even een kleine toevoeging om een kleine irritatie te delen. De plaatsnaam Wierden schijnt niet per sé iets te maken te hebben met wierden in de zin van meervoud wierde, of terpen. De plaatsnaam Woerden, daarentegen misschien wèl. Gedeelde smart is halve smart, toch? Nu zijn we allemaal half-smart.