Bezoekje aan Lenin

Zondag 5 november is de Stroom-Noord op bezoek geweest bij het beeld van Lenin in Groningen

Met een mooi aantal kameraden zijn wij op avontuur geweest in het Noorden. Aan de industrieweg van Zuidbroek (een plaatsje ten zuiden van Noordbroek) staat een bronzen beeld van Lenin. Deze wilden wij natuurlijk bezoeken. Eventjes was er nog onzekerheid over de exacte locatie, maar gelukkig kun je simpelweg “Lenin industrieweg” intikken op Google maps en je ziet waar je heen moet. Het standbeeld krijgt een 4,7 op Google, laat ook een mooie review achter!

Vanaf station Hoogezand-Sappermeer vertrokken we en wandelden langs het kanaal Winschoterdiep. Onderweg kwamen we een vervallen fabriek tegen en ging het gesprek over de arbeidersbeweging in het Noorden. Verder liepen we langs het Groningse platteland. De wandeling was vooral aangedreven door het bronzen doel, want de omgeving was niet bijzonder interessant, maar het gezelschap maakte dat meer dan goed.

Bij de Jumbo werd nog snel wat lunch gekocht en schuilden we even voor een goed getimede regenbui. Daarna was het nog maar een klein stukje wandelen, en toch nog onverwacht stond hij daar opeens. Weggestopt op een afgelegen stukje Nederland, maar niet minder imposant. Er was nog discussie of het beeld wel 9 meter hoog zou zijn, velen vonden de lengte tegenvallen. Misschien is het de grootste uitstraling van de man die hem langer laat lijken. Het beeld werd enthousiast beklommen en er zijn veel leuke foto’s gemaakt.

Een treinstation was dicht in de buurt en we reden terug. Een deel is daarna nog gaan naborrelen in Groningen, hier was ik zelf niet bij, ik had een lange treinreis voor de boeg.