MuZIEum – Expeditie Ribbelroute

Zondag 27 augustus organiseerde Kameraadschappij “De Vlam” een bezoek aan de tentoonstelling “Expeditie Ribbelroute” van het MuZIEum in Nijmegen.

Als je ooit in minder dan een uur heel veel wil leren terwijl je actief bezig bent, dan is de Expeditie Ribbelroute waar je naar op zoek bent. Met drie kameraden hebben we door de Nijmeegse binnenstad gelopen met een slechtziende begeleider en een begeleider die kan zien. Bij deze expositie hebben we een vr-bril opgehad waarmee we door de ogen van mensen met verschillende visuele beperkingen keken. Daarbij hadden we ook taststok om de ribbelroute op de straat te volgen.

Door de beperkingen, waardoor we onder andere alleen het middelste stukje van onze visie konden kijken, alles mistig zagen, of een zwarte vlek midden in onze visie hadden, moesten we veel meer letten op wat we hoorden, wat een eye opening experience (pun intended) was.

Doordat we het ervaren hebben hoe het is om met deze beperkingen lopen zijn we bewuster geworden van de verkeersregels omtrent mensen met een taststok, en ook dat de ribbelroute op straat vrijgelaten moet worden (als je er op let staan ze vaak vol met fietsen e.d.). Samengevat was het een leuke en leerzame middag waar we ons bewust zijn geworden van hoe het is om met een visuele beperking te leven.