Het Noordelijk Pronkjewailpad

Op zondag 9 oktober heeft de Stroom een mooie wandeltocht gemaakt van Groningen naar Bedum. De route van 15 kilometer vormt de eerste etappe van het Pronkjewailpad, een wandeling langs de hoogtepunten van de provincie Groningen. Onder begeleiding van een aangenaam herfstzonnetje, langzaam bruinende bomenrijen en een paar zolderkamercommunist-shirts vertrokken we in noordelijke richting vanaf het UMCG.

Aan de uiterste grens van de stad werden we ook nog eens gesteund door een goede vriendin van de Kameraadschappij met een kopje thee en krentenbrood. Zo liepen we via de wijk Beijum en het ‘boeskooldorp’ Zuidwolde (waar men kool verbouwd en een drietal prachtige poldermolens staan) richting onze eindbestemming.

Onderweg kwamen we in het vlakke buitengebied toch een boel tegen. Van eindeloze velden vol pas gerooide uien tot een zelf bedienbare veerpont voor waterlievende wandelaars. We sloten de dag zo’n vier uur na de aftrap af met een lekker drankje in een Bedums café, op steenworp afstand van de scheve kerktoren van de Walfriduskerk. Dat is een van de oudste kerken in de provincie. En als we de lokale landmeters en rekenkundigen mogen geloven – en wie zouden wij zijn om daaraan te twijfelen? – dan staat die toren zelfs 0,05 meter schever dan de Toren van Pisa!

Onder de rook van de lokale zuivelfabriek treinden we vervolgens terug naar de stad. Opgeteld genoeg redenen voor de schrijver van dit stukje om volgende keer opnieuw met de Stroom mee te wandelen. Heb je ook een leuk idee voor een activiteit? Neem contact met ons op en dan zien we je hopelijk snel in de buitenlucht!