Het Sterrebos blijft!

Vorige week zaterdag was er in het koude Maaslandpark in Sittard een demonstratie voor behoud van het Sterrebos. Hier kwamen ongeveer honderd mensen op af, vooral uit de buurt, maar ook van verder weg. Een kort verslag door Emil Jacobs.

Eerst wat achtergrondinformatie. Het Sterrebos is een klein bos van ongeveer 9 hectare dat is ontstaan als houthakbos dat is aangelegd voor een naburig kasteel in de 18e eeuw. Veel bomen zijn daardoor al ruim 200 jaar oud. De vrij afgelegen locatie maakt het een ideale plek voor reeën, dassen, vleermuizen en broedvogels.

VDL Nedcar, de enige Nederlandse autofabriek voor seriemodellen, grenst aan het bos en heeft plannen voor uitbreiding en wil daarom het bos kappen. De provincie heeft hier eerder al vergunningen voor afgegeven. Dit stuitte op juridisch verzet en stichting de Groene Sporenwolf tekende met succes bezwaar aan, waarbij de rechter de kapvergunningen afgelopen oktober schorste tot een meer definitieve uitspraak zou volgen.

Een voorlopig succes is helaas geen definitieve streep door de plannen en dus kwamen mensen uit heel het land zaterdag naar Sittard om een tegengeluid te laten horen en te pleiten voor behoud van het bos. Men kwam vanuit heel het land, waaronder ook een groep van Amelisweerd niet Geasfalteerd uit Utrecht, waar een vergelijkbaar bos wordt bedreigd.

Onder de aanwezigen waren GroenLinks en Partij voor de Dieren die zich beide hard maken in het Limburgs Parlement voor behoud van het bos. Ook waren er sprekers van Extinction Rebellion, Internationale Socialisten, en natuurlijk van de actiegroep Red het Sterrebos zelf. Grote opvallende afwezige was de SP.

De strijd gaat natuurlijk door, een van de sprekers begon al over actie ideeën om ons in de toekomst met kettingen te verbinden aan de bomen, om deze te beschermen. Hoeveel succes dit gaat hebben valt te bezien, want een bos in Schinveld een aantal kilometer verder werd na jaren strijd wel degelijk gekapt omdat deze een ‘gevaar’ zouden vormen voor de AWACS vliegtuigen van het NAVO vliegveld in Geilenkirchen net over de grens.

Maar we geven het natuurlijk niet op. Willen we dit bos redden, is het van belang een brede coalitie te vormen, vooral ook van omwonenden, die de intrinsieke waarde van de eeuwenoude natuur verdedigen boven korte termijn en onzeker economisch gewin. Verder is het van belang dat we met zijn allen solidair zijn, en verschillende actiegroepen aan elkaar koppelen. Daarom was het ook hoopgevend dat mensen vanuit het hele land aansloten. Wil je deze strijd steunen, kijk op website van Red het Sterrebos en volg ze op Facebook, Twitter en Insta voor de laatste ontwikkelingen.
,

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!