Kameraadschappij introduceert: de mini-bieb

De Kameraadschappij heeft haar eerste minibieb aan de Kasteeldreef 18 te Oosterhout! We hopen hiermee anderen te inspireren om ook links georiënteerde Kameraadschappij minibiebs op te zetten. In dit artikel verteld Bram Jumelet er meer over.

Maar wat is een minibieb, vraag je je misschien af? Een minibieb is een plek waar mensen boeken kunnen ruilen en lenen voor niks: het werkt op goed vertrouwen en ze stijgen enorm in populariteit. De gemiddelde minibieb schijnt zo’n vijftien keer per week gebruikt te worden en 70% van alle boeken worden door andere mensen aangeleverd.

Om mensen te aan te moedigen bij het opzetten van een eigen minibieb heeft De Rode Lap aangeboden enkele boeken te doneren en geven wij van de Kameraadschappij een mooie boekenstempel (hieronder afgebeeld) weg als hij af is.

Leuk, denk je misschien, maar wat heb ik allemaal nodig bij het maken van een minibieb? Allereerst kan vrijwel alles gebruikt worden als minibieb: een buitenkast, een vogelhuisje, een krat. Zorg er vooral voor dat de boeken droog blijven staan. Mocht het je niet helemaal lukken om de minibieb vochtvrij te houden, is het wellicht een idee om de boeken in folie te wikkelen. Het probleem dat ik had met het maken van een minibieb, was dat ik lang met het idee in mijn hoofd rondliep, maar niet goed wist hoe ik het precies wilde aanpakken.

Op een dag hakte ik de knoop door en liep gewoon de Groenrijk binnen op zoek naar onderdelen. Ik had eerst  het idee dat ik een konijnenkooi op twee vogelvoederpalen zou zetten. In de Groenrijk vond ik echter een leuk soort kasje in de aanbieding voor twintig euro. Perfect, dacht ik, dus kocht ik een vogelvoederpaal en die kas. Nog die dag had ik alles klaar en zette de minibieb buiten.

Terwijl ik de buurvrouw aan het vertellen was over de minibieb sprongen tot onze schrik de touwtjes die de (toen nog) puntige deksel van een fatale val beschermden. Glas kapot, deksel kapot. Toen kon ik weer opnieuw beginnen. Wat ik bedoel te zeggen is: wees niet bang om het te verneuken en de eerste keer het niet goed te doen. Ik verving de achterste glasplaat voor een houten plaat, verving de deksel voor een platte, heb kettingen gebruikt als bevestigingsmechanisme en besloot alles wit te verven, omdat ik nu drie houtsoorten door elkaar aan het gebruiken was. Het resultaat zie je hierboven. Ik schreef er met een verfstift ‘lenen of ruilen’ op; een kinderlijk simpele uitleg die iedereen zal begrijpen. Vervolgens plakte ik er wat Kameraadschappij stickers op en schreef ik het websiteadres aan de binnenkant. Klaar is Kees. Inmiddels staat hij er een week en is hij al enkele keren gebruikt. Het is een laagdrempelige manier om mensen aan het lezen te houden en een sterker gevoel van gemeenschap te creëren.

 

Waar moet je allemaal op letten bij het maken van een minibieb?

  • Alles kan gebruikt worden als minibieb, zolang de boeken droog blijven;
  • Als je erg handig bent, staan er ook bouwtekeningen voor minibiebs online: https://www.minibibliotheek.nl/downloads/;
  • Mocht het vochtvrij houden je niet helemaal lukken, gebruik dan bijvoorbeeld folie;
  • Als je hem voor het eerst neerzet, zorg dan dat hij niet helemaal vol zit, mensen zetten er graag hun eigen boeken bij;
  • Zodra je hem neer hebt gezet, schrijf een brief en gooi die bij al je buren in de bus en leg hierin uit wat een minibieb is en hoe ze hem kunnen gebruiken;
  • Meld je minibieb aan op minibieb.nl en op minibibliotheek.nl zodat een breder publiek hem kan vinden;
  • Houd de minibieb schoon en netjes;
  • Zorg voor een regelmatig ververst aanbod (houd wat boeken achter de hand) en haal boeken die er al lang staan eruit;
  • Leg er een gastenboekje in, een donatiepot of hang er vogelvoer aan. Dit maakt je minibieb net iets persoonlijker.

 

Heb je je minibieb af, neem dan vooral contact op met het secretariaat van de Kameraadschappij via secretariaat@kameraadschappij.nl. Wij regelen de stempel voor je, enkele gratis boeken en een plekje op de website!

 

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!