Herdenk Henk Sneevliet op 18 april

Het secretariaat van de Kameraadschappij roept op tot het bijwonen van de Henk Sneevliet Herdenking op zondag 18 april. Deze begint om 12:30 en is digitaal bij te wonen via www.sneevlietherdenking.nl.

Het was gisteren exact 79 jaar geleden dat de Nederlandse verzetsheld en revolutionair Henk Sneevliet door de Duitse bezetters werd geëxecuteerd. Zijn strijd voor het socialisme, voor de emancipatie van de werkende klasse en alle onderdrukte volken heeft hij in 1942 met het leven moeten bekopen. Samen met zeven andere leden van de verzetsgroep Marx-Lenin-Luxemburg-Front werd hij opgepakt en op 13 april vermoord.

Om het leven van Henk Sneevliet en zijn vermoorde kameraden te herdenken organiseert het Sneevliet Herdenkingscomité ieder jaar een herdenking rond de datum van hun dood. Dit jaar zal deze op zondag 18 april plaatsvinden. Normaal gesproken heeft deze herdenking de vorm van interessante toespraken op de Westerveld begraafplaats waar een monument is gewijd aan de gevallenen. Helaas zal deze herdenking dit jaar digitaal gehouden moeten worden vanwege de coronamaatregelen. Om 12:30 zal er een stream lanceren op www.sneevlietherdenking.nl waar iedereen bij kan aansluiten.

Omdat de Kameraadschappij Sneevliet en diens strijd voor het socialisme waardeert en de brute moord op hem en zijn kameraden betreurt roepen wij iedereen met een solidair hart op deze herdenking bij te wonen. Ook roepen wij op om, net als wijzelf gedaan hebben, een kleine donatie over te maken aan het comité voor het in stand houden van het monument en de aanschaf van bloemen die jaarlijks bij het monument neergelegd worden. Waar je dit geld moet storten is te vinden op de convocatie van de herdenking.

Dan willen wij tot slot afsluiten met de volgende mooie woorden uit de afscheidsbrief van Henk Sneevliet:

Voor de zwakken onder mijn naasten gaf ik mijn krachten, ten slotte ook het leven zelf. Meer dan dat heb ik niet.

Tot zondag 12:30!
Het secretariaat

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!