Marx in de huiskamer

Screenshot van de voorstelling – link onderaan

In dit artikel doet Jildou de Jong verslag van een recent theaterstuk. Het was een coronaproof, digitaal theater, met de socialistische denker Karl Marx als hoofdpersoon. Benieuwd hoe het was? Lees snel verder!

Een van de dingen die ik miste tijdens corona, was naar het theater gaan. Ik ging niet super vaak, maar als ik ging kon ik daar erg van genieten.

Theater vanuit je huiskamer, ik was er sceptisch over. Is naar het theater gaan niet een complete beleving, waar de hele omgeving en sfeer aan bijdraagt? Toch ben ik daarvan teruggekomen.

Frank Lammers, bij de meesten bekend als de man van de Jumbo reclame, speelde via het Zuidelijk Toneel een monoloog over Marx. In deze monoloog kruipt Lammers in de huid van Marx. De acteur voelt zelf sympathie voor Marx: “Met zijn ideeën kun je de wereld iets mooier en intelligenter maken. Het is nu ieder voor zich. We vinden onze koopkracht belangrijker dan menselijke contacten.” [1]

Het monoloog zat in zijn hoofd, meer had hij niet nodig. Dus bracht hij het verhaal van Marx bij mensen thuis via een youtube livestream.

Ik kende de monoloog van Lammers. Sterker nog, ik bezocht hem enkele jaren geleden in mijn favoriete theater, en was er toen ondersteboven van. Lammers zet in zijn eentje, op een podium met slechts een stoel als decor, het monoloog van Marx neer. Hij kruipt in zijn huid, laat je de woorden van Marx voelen alsof hij voor je staat. Ik was benieuwd naar de livestream.

De livestream toont Lammers in zijn huiskamer. Met aan de kant geschoven meubels, de kindertekeningen nog op de piano en een stoel die zo uit de tuin geplukt lijkt, creëert hij zijn eigen podium. Binnen no time was ik vergeten dat ik naar een acteur in zijn huiskamer keek: de rauwe stem van Lammers en zijn passie weten het hele monoloog te boeien. De techniek is niet van de hoogste kwaliteit, het beeld schiet af en toe heen en weer, en een enkele keer is het achterhoofd van de technicus te zien.

Dit alles deert niet: Frank Lammers laat het verhaal van Marx onder je huid kruipen, hij ís Marx. Zijn passie laat het monoloog tot leven komen en voert je mee. Het verhaal is geen scholing, maar een inkijkje in het leven van Marx, waarin de ideologische ideeën van Marx een rol spelen. Ik kan de voorstelling aan iedereen aanraden. Ondanks dat ik hem al kende heb ik weer van het monoloog genoten, misschien wel evenveel als de eerste keer.

Bekijk de voorstelling hier: https://www.youtube.com/watch?v=BauMYKIXnHA

Door: Jildou de Jong


[1] https://www.ad.nl/delft/frank-lammers-kruipt-in-de-huid-van-karl-marx~ae7b289c/?referrer=https://www.google.com/

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!