De Taal voor het Nieuwe Tijdperk

Vandaag is er een interview verschenen met historicus en Esperantist Ward de Kock bij Linkse Hobby’s, de stem van authentiek links in Nederland! Het onderwerp is de ‘taal voor het nieuwe tijdperk’, het Esperanto.

Het Esperanto is een ‘kunsttaal’, een taal die niet organisch is ontstaan maar is gemaakt, met als doel zo makkelijk mogelijk te leren en begrijpen te zijn voor een zo groot mogelijk deel van de wereldbevolking. In 1887 publiceerde dhr. L. L. Zamenhof het concept van deze bijzondere taal met het doel de volkeren van de wereld dichter bijeen te brengen door iedereen dezelfde taal te laten spreken.

Na een sterke bloeiperiode in de jaren ’20 en ’30, waarin de socialistische arbeidersbeweging het nut inzag van een gedeelde wereldtaal en talloze Esperanto-studiekringen opzette, zwakte de interesse in de taal weer af. Maar helemaal verdwenen is zij nooit – van een bruisende Braziliaanse Esperantobeweging tot Chinese staatsmedia in deze toegankelijke wereldtaal en verscheidene wereldwijde Esperantofederaties, zij is nog overal te vinden.

Het interview is hieronder te vinden. Heb je interesse in deze unieke taal, zou je het graag leren of spreek je het misschien zelfs al? Kameraadschap de Vlam heeft haar eigen Esperanto-studiekring! Stuur ons een berichtje op facebook of instagram en wij vertellen je hoe je je moet aansluiten. Bonŝancon!

https://www.youtube.com/watch?v=nrvAATHs6Mo