Bewustzijn in Pandemische Tijden

Hieronder publiceren wij een inzending van een van onze kameraden. Wil je ook graag een stukje gepubliceerd zien op onze website? Stuur je brief, artikel of voorstel in naar onze facebookpagina of mail hem naar contact@kameraadschappij.nl en we nemen contact met je op!

Nu we door de pandemie allemaal meer thuis zitten besteden we waarschijnlijk allemaal meer tijd op het internet. Daar vond ik dan ook een oude poster van de NAM (New American Movement), een socialistische organisatie die in de vroege jaren ’80 met de DSOC (Democratic Socialist Organizing Comittee) fuseerde tot de DSA (Democratic Socialists of America), een Amerikaanse socialistische organisatie die vandaag de dag meer dan 50,000 leden heeft. De poster had een simpele boodschap, gericht naar mensen die minder bekend waren met socialistische retoriek, maar legt hierdoor wel in heldere termen uit hoe een kapitalistisch systeem niet gericht is op het verbeteren van de maatschappij, maar juist op winst. In deze tijd, nu grote bedrijven als Roche de volksgezondheid gegijzeld kunnen houden voor hun winst, vond ik het passend om de tekst te vertalen naar gewoon Nederlands, zodat deze hier hetzelfde doel kan dienen als jaren geleden in de VS: het creëren van bewustzijn over het kapitalisme. Ik heb de tekst zelf vertaald, met een paar vrijheden om de tekst beter te laten lopen in onze taal.


Als je zonder baan zit, komt dat niet doordat er geen werk is

Kijk om je heen: een woningtekort, misdaad, vervuiling; we hebben betere scholen, ziekenhuizen en parken nodig. Wat onze behoeftes ook zijn, er is werk nodig om eraan te voldoen. Zolang we onvoldane behoeftes hebben, is er dus ook werk om te doen.

Dus vraag jezelf eens af: wat voor een wereld heeft er werk, maar geen banen? Een wereld waarin werk niet verbonden is met het voldoen aan onze behoeftes, maar slechts aan het winstoogmerk van bedrijven.

Dit land is niet opgebouwd door gigantisch grote bedrijven of overheidsbureaucratieën: het is opgebouwd door mensen die werken. Het zouden dan ook deze werkende mensen moeten zijn die de leiding hebben over het werk dat gedaan moet worden. Zolang ieders baan verbonden is aan de winst van een ander, wordt het werk niet gedaan.


Blijf thuis, blijf veilig en blijf bewust,

Charlie Goederik

Foto van Sebastiaan ter Burg via Flickr.

,

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!