Tip: ‘Een voetbalcompetitie zonder ranglijst’

In de nieuwe categorie ‘Tip van de redactie’ zullen we aandacht schenken aan schrijvers die werken publiceren die in lijn vallen met onze idealen. Vandaag lichten wij het artikel ‘Stel je voor: een voetbalcompetitie zonder ranglijst’ van Michiel de Hoog uit. In het op 19 maart geplaatste artikel gaat Michiel in op een voorstel van directielid van de KNVB Jan Dirk van der Zee, die had aangekondigd dat de voetbalbond wil stoppen met het bijhouden van ranglijsten voor de ‘Onder 12’-jeugdcategorie.

In het artikel stelt de auteur dat ranglijsten mogelijk een negatief effect hebben op de opleiding van de nieuwe generatie voetballers. Wanneer het spel draait om het beklimmen van een ranglijst, stellen trainers de oudste en krachtigste voetballers op. Dit gaat ten koste van het plezier en de ontwikkeling van kinderen die later in het jaar geboren zijn. Voor ons is het doel van sport duidelijk: sporten moet zijn ingericht voor ontwikkeling, volksgezondheid en vermaak.

Onze visie voor sport is niet die van enkele professionele atleten die de wereld doen verbazen met hun acrobatentrucjes; onze visie is er een van honderdduizenden, miljoenen mensen die gezonder en krachtiger worden dankzij training.

– Julius Deutsch

Vragen of opmerkingen? Je kunt ons mailen via contact@kameraadschappij.nl!